Kalau la ada antara kita yang berangan nak jual daging tempatan kita keluar negara, berapa kah harga yang diorang nak letak agaknya?
Kawan aku kata .. "Uniknya tentang negara kita".
Sama la seperti beli kereta Proton yang mahal harganya berbanding jualan kat luar negara. Mana yang silap ni?
Para penternak terpaksa memilih untuk membuat bahan makanan ternakan sendiri. Kalau nak harapkan 'makanan pallet' impot semata mata, kambing pun terpaksa jual kandang. Babi pun dah lama meragam. Lembu .... habis kebun orang.
Kesian ..
Tapi cuba tengok link kat bawah ni ...
Mesin buat makanan haiwan .. dari rumput Napier .. Siap dengan tanda harga.
Rujuk blog nya kata SINI.
Dalam pada itu, aku masih terus pikir .. dimana logiknya daging luar lebih murah dari daging tempatan? IShk ishk ishk ...
Mungkin kerana kualiti? Agaknya .. tapi sejauh mana kita beli berpandu kepada kualiti.
Asal kan daging .. kira ok. Buat satay .. lebih kurang je rasanya. Apa de hal? Soal kualiti tolak tepi, tapi soal halal dan haram jadi ukuran. Semuanya kerana nak jimat.