Artikel tentang MULBERRY .. CUIT SINI

Wednesday, November 25, 2009

Acar jeruk limau kasturi



Bahan:
4 biji jeruk limau kasturi
10 ulas bawang merah dan 4 ulas bawang putih
20 biji buah prune kering
4 biji cili merah } dibuang biji dan
4 biji cili hijau } dipotong memanjang
1 sudu kecil campuran jintan putih + jintan manis
1 camca ketumbar
1/2 camca lada hitam
2 sudu besar cuka
2 inci halia dimayam memanjang
1 sudu makan gula
garam dan serbuk perasa secukupnya

* buah2 asam yg lain boleh dimasukkan mengikut citarasa masing2.
Cara:
1. Campurkan jintan, ketumbar dan lada hitam dan ditumbuk hingga halus.
2. Panaskan minyak dlm kuali. masukkan bhn yg ditumbuk tadi. Goreng hingga garing dan pecah minyak. masukkan cuka.
3. Setelah itu masukkan jeruk kering yg telah disatukan. Kemudian masukkan segelas air sejuk.
4. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah yang berulas serta halia yg telah dimayam. Masukkan pula garam dan serbuk perasa dan gula. kacau dan biarkan kering.
* Acar ini boleh disimpan hingga 2-3 bulan...
Berapa harga jual agaknya?

No comments: